Thursday, 22 September 2011

Tempat Ajaib Di Dunia


Kekuasan Tuhan memang tidak bisa di bandingkan dengan kekuasan yang lain di Dunia ini.Di bawah ini merupaka suatu tempat yang sangat indah dan sangat di fenomenal dari kekuasa’annya.

1.Banaue Rice Terraces di Filipina
Banaue Rice Terraces di Filipina
Banaue Rice Terraces di Filipina
Dari gambar ini kelihatan luar biasa, ya, sawah irigasi kuno yang berumur 2000 tahun. Terletak di gunung Ifugao Filipina, terkenal dengan sebutan Banaue Rice Terraces. Tidak muluk-muluk, tapi Filipina merasa cukup puas seandainya Banaue Rice Terraces ditempatkan sebagai “Keajaiban Dunia ke Delapan”.
Diperkirakan, sawah yang ‘diukir’ di gunung Ifugo ini, dibuat dengan peralatan yang sangat tradisional oleh nenek moyang bangsa Filipin. Sawah petak ini berada di 1.500 meter di atas permukaan laut dan mengelilingi lereng gunung sejauh 10.360 kilometer persegi.
Yang luar biasa, nenek moyang sudah mengatur sedemikian rupa pengairan sawah yang berasal dari hutan yang berada atas persawahan itu. Penduduk setempat sampai hari ini masih menanam pati juga sayuran di sawah itu.
Erosi, merupakan salah satu ancaman bagi keberadaan sawah kuno ini. Karenanya, pemerintah juga warga sekitar sangat peduli hal ini, perawatan serta rekonstruksi dilakukan terus menerus, untuk menjaga kelestariannya.


2.Sigiriya di Sri Langka
Ini adalah sisa-sisa peninggalan istana kuno yang terletak di atas bukit batu. Sigiriya atau Batu Singa, begitu sebutannya. Terletak di Matale District, Sri Lanka, dikelilingi hutan, waduk, juga kebun. Letaknya yang unik, ditambah dengan pemandangan menakjubkan, membuat Sigiriya banyak dikunjungi wisatawan. Melihat dari udara, Sigiriya seperti lukisan kuno yang mengingatkan orang pada Ajanta Caves di India.
Sigiriya dibangun pada masas pemerintahan Raja Kassapa I yang memerintah dari 477-495 AD. Tempat ini adalah satu dari tujuh peninggalan kuno yang dimiliki Sri Langka. Diduga, Sirigiya didiami sejak masa pra-sejarah. Lalu, pada abad ke-5 BC, tempat ini dipakai sebagai biara.


3. Tower of Hercules di Spanyol
Menara Hercules adalah mercu suar kuno peninggalan Romawi yang terletak di semenanjung, sekitar 2,4 kilometer (1,5 mil) dari pusat Corunna, Galicia, barat laut Spanyol. Nama Corunna berasal dari kolom kuno. Tinggi tower ini 55 meter menghadap pantai Atlantik Utara, Spanyol. Mercusuar Hercules berusia 1900 tahun, peninggalan Romawi yang masih beroperasi hingga kini Konon, usia tower ini sudah mencapai 1900 tahun, direhabilitasi tahun 1791. Ini adalah mercu suar peninggalan Romawi yang hingga kini masih difungsikan.


4. Toru, Kota Kuno di Polandia Utara yang Masih Eksis
Toru adalah kota di Polandia utara, persisnya di Vistula River. Ini adalah kota kuno yang telah ada sejak 1100 BC yang sampai sekarang masih eksis. Kota ini adalah kota kelahiran Nicolaus Copernicus (Seorang astronom, matematikawan, dan ekonom. Teorinya yang terkenal adalah matahari sebagai pusat Tata Surya, menjungkirbalikkan teori geosentris tradisional —yang menempatkan Bumi di pusat alam semesta— dianggap sebagai salah satu penemuan yang terpenting sepanjang masa, dan merupakan titik mula fundamental bagi astronomi modern dan sains modern.
Teori ini menimbulkan revolusi ilmiah) Torun kota kuno di Polandia masih eksis hingga kini. Diduga kota ini sudah ada tahun 1100 BC Toru menjadi cikal bakal pemukiman pertama di daerah itu, diperkirakan telah ada sejak 1100 BC. Kota itu berkembang pada abad pertengahan, yakni abad ke 7 hingga ke 13. Kemudian Kesatria Teutonic membangun benteng di sekitar pemukiman, antara tahun 1230-31. Pada 1263, biarawan Franciscan menetap di daerah itu mengikuti Dominika pada 1239.
Kota ini semakin berkembang dengan dibangunnya kota baru di dekat Toru. Kedua kota ini berkembang menjadi pusat perdagangan penting pada abad pertengahan.
Kalau anda melihat potret ini, sungguh menarik. Tempat ini sejak dulu hingga sekarang banyak dikunjungi. Kalau dulu karena menjadi kota dagang, sedang sekarang menjadi kota wisata yang sarat dengan sejarah masa lalu.


5.Ajanta Caves di India
Goa Ajanta di Maharashtra, salah satu dari banyak peninggalan kuno yang ada di India. Yang menakjubkan di goa ini banyak terdapat lukisan juga patung-patung Buddha bernilai seni tinggi. Diperkirakan, monumen-monumen yang ada dalam goa ini mulai digarap pada abad ke 2 BC.
Tapi goa di Ajanta ini kemudian ditinggalkan. Selama 1300 tahun goa ini terbengkalai, di bagian luar, belukar tumbuh tinggi, akhirnya menjadi hutan yang otomatis menyembunyikan keberadaan goa ini. Tidak ada yang pernah tahu bahwa di sana tersimpan ‘warisan dunia’ yang luar biasa. Sampai akhirnya pada musim semi tahun 1819 seorang perwira Inggris, tanpa sengaja memasuki ngarai yang curam.
Semakin dalam dia masuk ke sana, dan dia luar biasa kaget karena ia menemukan sebuah pintu tersembunyi di salah satu gua. Inilah kunjungan pertama manusia setelah ribuan tahun. Ketika ditemukan goa itu hanyalah ‘rumah’ burung dan kalelawar serta binatang lainnya. Kapten Smith kemudian melakukan eksplorasi pertama untuk mengetahui ‘isi’ dari goa misterius itu. Nama Kapten Smith ini diketahui, karena yang bersangkutan menuliskan namanya pada dinding goa dan tahun kedatangannya. Ia menulis, “Kapten Smith, April 1819”.


6. Lembah Bunga di Himalaya
Lembah Bunga adalah lembah yang berada di ketinggian Himalaya. Para pendaki juga ahli botani menggambarkan lembah itu luar biasa indah, sudah ada sejak lebih dari seabad lebih, bahkan dalam mitologi Hindu, penggambaran keberadaan lembah ini sudah ada sejak jaman dahulu kala.
Hamparan yang lembut, padang rumput di selingi bunga-bungaan warna warni, sangat indah dan nyaris menyesakkan nafas memandangnya. Lembah bunga yang indah semakin lengkap dengan adanya background gunung dan hutan. Lembah bunga ini dinyatakan taman nasional (Nanda Devi National Park) pada 1982. Masyarakat setempat mengetahui keberadaan lembah bunga ini, mereka meyakini bahwa tempat itu dihuni oleh kawanan peri.

7. Metéora, Bangunan di Puncak Gunung Batu Athos, Yunani
Lihat gambar-gambar ini, pasti anda takjub. Bagaimana bisa sebuah castile bisa berdiri di puncak gunung batu. Terbayangkan betapa sulitnya pembangunan castle ini, padahal usianya sudah ratusan tahun. Ini adalah kompleks biara-biara ortodoks Timur paling besar dan paling penting di Yunani. Persisnya, biara-biara ini dibangun di puncak gunung batu Athos.
Ada enam biara di kompleks ini. Persisnya berada di kawasan Thessaly, dekat sunagi Pineios, pinggir baratlaut Yunani Tengah.Yang cuku menarik adalah akses menuju biara yang sangat sulit. Konon, dulunya untuk mencapai biara digunakan tanggap panjang atau semacam jala yang dipakai untuk menaikkan dan menurunkan barang, termasuk manusia. Dibutuhkan kekuatan iman untuk dapat mencapai biara ini.

Cinta itu Sejati bagi yang mengerti...


Ada sorang lelaki buta. Semua orang bencikan dia, kecuali kekasihnya. Lelaki itu selalu berkata, "Saya akan mengahwini awak di saat saya boleh melihat." Suatu hari, ada orang dermakan mata kepada lelaki itu. Akhirnya dapat juga lelaki itu melihat. Dengan segera, dia pergi menemui kekasihnya. Tetapi, bila dia melihat kekasihnya, dia merasa sungguh terkejut kerana kekasihnya juga buta.
Kekasihnya bertanya, "Sudikah awak berkahwin dengan saya sekarang?" Tanpa sebarang alasan, lelaki itu menolak. Kekasihnya tersenyum dan berlalu pergi sambil berkata. "Tolong jaga mata saya baik-baik..."

Aku ingin kau tahu...

           ringggg...!!!!!!..saya  mencapai jam loceng yang sering membangunkan nyenyak tidur diwaktu pagi...saya baru sedar waktu telah lama meninggalkan saya bgtu jauh seperti hari2 biasa....,"ahh..."keluh hatiku,lalu saya pun mencapai tuala dan meluru ke kamar mandi..entah apa musim pada masa itu..saya rasakan air paip yang membasahi seluruh tubuh begitu sejuk dari sebelumnya...seperti ais yg baru cair dimamah panasnya terik mentari yang semakin naik...selepas mandi dan uruskan diri,saya membelek2 peti sejuk kalau2 ada makanan yang boleh dijamu sebelum pergi kerja...seperti biasa sandwich dengan secawan kopi sajalah sarapan yang ada buat pengalas perut...alaaa...biasalah hidup bujang..itu tak kena..ini tak kena...apapun tak betul,tak terurus....tension siott.!!!..kerja berlambak tak siap2....dah tue hidup sorang2 lagi..kadang-kadang saya beranalog sendiri mengelamun jauh memikirkan kawan2 seumur yang sudah berkeluarga...tokk!!!mati lamuan saya disitu akibat pintu dituip angin lembut,aku terus bangkit bergegas utk pergi ke tempat kerja sebelum waktu lebih jauh meninggalkan aku.
        seperti biasa,saya ke tempat kerja dengan memandu kereta dan akan singgah distesen minyak untuk mengisi minyak,maklumlah kereta yang saya bawa tue kuat minum minyak..modal subaru Impreza WRX.
       "ehh...ness,sapa seorang rakan kerja yang sentiasa menanyakan hal tentang kehidupan sehari2 yang aku lalui,namanya Faiz..tinggi lampai berasal dari sarawak berbngsa iban tapi beragama isalm."laaa..takkan ko tak kenai sapo dia bai...tiap2 hari pun lambat dtg..",sampuk nabil,seorang senior dalam pengurusan kewangan disyarikat  tue yang berasal dari sungai petani kedah.
       "korang nie memang tak sah kalau tak ngata saya tiap2 hari..",saya meluru utk punch card masa kerja yang berada dekat kuanter depan,"ehh...faiz..bos dah sampai ker..??,"tanya saya dengan nada yang agak serak-serak semacam tak sihat."belum lagi...bos kata pagi nie dia agak lambat sikit sebab  dia ada mesyuarat dekat pudu berjaya holding,".huhh...lega juga hati saya lambatt datang bos tak ada...tapi punch card dah terang2 dah lambat datang..apa2 nanti kenalah juga jawab.
    seperti hari2 biasa apabila masuk dalam bilik pejabat saya perlu siapkan kerja2 yang tertangguh.tok..!!tok..!!..bunyi pintu bilik pejabat saya diketuk,"masuk"saya menyilakan seorang staff yang meluru masuk ke dalam bilik pejabat saya,"En.Ness..kita ada staff baru dan bos mengarahkan saya untuk memaklumkan pada En bahawa staff baru ini bos bagi pada En Ness untuk jadi pembantu En"jelas seorang staff yang bernama Elly dan Elly menyerahkan profil staff yang baru datang itu,di atas profil tersebut tertera nama Cik.Farisha natasha,umur 25thn"ok..thank you dan bawa dia masuk jumpa saya disini","baiklah En.Ness"..Tok2..!!"yaa...silakan masuk",selamat pagi En..."Ness"..,"En.Ness"sapa gadis yang agak sinis pandangannya..berkulit kuning langsat,berbadan kecil tapi comel@cantik..sopan santun budi bicaranya dan bertudung ungu muda,"silakan duduk.......,"sapa saya dengan nada yang agak lembut..."nama saya Farisha natasha,"dia menghulurkan tangan untuk bersalam dengan saya,namun saya tergamam seketika apabila dia tiba2 jadi mesra dengan senyuman yang amat manis sehingga menampakkan lensung pipit dikedua2 pipinya.."saya Ness..selamat datang in Gringster holding.sdn.bhd,"saya tak sangka hari yang begitu sejuk pada pagi tadi jelas memberikan alamat yang agak mengejutkan,eyalah....sape tak gembira bukan..bila dapat pembantu untuk mempermudahkan suma kerja-kerja yang berlambak..lebih2 lagi dia(farisha natasha) seorang yang nampak caring,happy good lucky,memahami dan dia seorang yang simple tapi sgt2 comel@cantik..membuatkan saya tersenyum  setiap  masa.....BE CONTINUE......